16 i 17 de Novembre



dilluns, 26 d’octubre del 2009

APUNTS HISTÒRICS

Just abans de les colonitzacions franceses i anglosaxones, el Togo era un país que tenia una ocupació no tan estreta com la coneixem avui en dia. De fet, Togo potser ens sonarà per ser aquell país tan i tan estret de l’Àfrica... però, abans no era així.


Al segle XIX, segle de les colonitzacions, Anglaterra i França dominaven la majoria de zones del continent africà. De totes maneres, hi havia alguns terrenys que estaven ocupats pels belgues (com és el cas del Congo), pels espanyols (com és el cas de Guinea) i també pels alemanys, com és el cas de Togo.

Ja a inicis del segle XX, van succeir diferents fets que portaren una nova situació al continent africà: la I Guerra Mundial i les seves conseqüències. Alemanya, una de les potències perdedores, es va veure obligat a abandonar algunes de les seves colonitzacions per la pressió dels francesos i els anglesos. I això és el que va passar amb Togo, un país d’ocupació germànica envoltada d’altres països colonitzats per França i Anglaterra.

Un cop acabada la I Guerra Mundial, França i Anglaterra van envair el Togo provocant la marxa dels alemanys. Anglaterra es va quedar una meitat del país que ara és part de Ghana, mentre que França es va quedar l’altre part, coneguda actualment com a Togo. Així, doncs, Togo era un país d’una superfície més gran on a partir, malauradament, de les colonitzacions es va separar en dues parts: una part és una regió de Ghana i l’altre, el Togo estret on es troba en Joan Soler.

De fet, hi ha una llegenda que conta que durant l’ocupació franco-anglosaxona, els alemanys destruïren tot el que havien fet: sistemes de comunicació, infraestructures... Tanmateix, es diu que van construir una caseta on van guardar tots els documents del país així com també les seves riqueses... Diuen que els francesos i els anglesos van intentar obrir el tresor però no van poder i que per això encara resta un record dels temps passats...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada